Ont i armbågen

Har du ont i armbågen? Då kan det vara så att du har drabbats av tennisarmbåge. Tennisarmbåge kallas även för lateral epikondyalgi eller radial epikondylit och är en överbelastningsskada som drabbar muskelfästen och senfästen som sitter på utsidan av armbågen. Drabbas du av tennisarmbåge så kommer du att känna smärta, ömhet, värk, stelhet och kraftlöshet i armen och armbågen.

Varför har du ont i armbågen?

Ont i armbågen kan även bero på något som kallas för golfarmbåge. Det kallas även för golfarm eller medial epikondylit. Här sitter smärtan på insidan av armbågen. Anledningen till att få denna åkomma kan bero på utövande av vissa sporter, eller på grund av arbetsrelaterade aktiviteter. Tecken på att det är golfarm eller golfarmbåge du drabbats är märker du genom att du har en smärta vid insidan av armbågen, samt att du känner av en stelhet och svaghetskänsla vid grepp och lyft med handen. Åkomman beror på att musklerna som används när du böjer handleden överbelastas och det vid deras ursprung som börjar vid armbågen.

Om du har ont på framsidan av armbågen så kan det vara något som heter bicepstendinit. Fästet för biceps sitter strax nedan armbågsvecket på framsidan av din armbåge och denna sena kan bli överbelastad och då gör det ont.

Om smärtan sitter på baksidan av armbågen, så kan det vara så att du drabbats av en översträckt armbåge. Det beror på att det blivit en skada i benhinnan på armbågens baksida.

Musarm kan drabba både handleder och armbåge och beror på monotona rörelser som görs vid exempelvis en dator, och datormus.

Det finns även flertalet andra anledningar till att du har ont i armbågen, ibland beror det bara på en enkel sak som att du slagit i den, eller så kan det vara andra bakomliggande orsaker.

Lindring finns att få

Oavsett vad du har ont i armbågen någonstans, så kan du få lindring genom armbågsskydd, som är anpassad utifrån den skada du drabbats av. Du kan även komma att behöva antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall krävs det även andra former av behandling och det kan omfatta stötvågsbehandling, kortisoninjektioner, laserberhandlingar eller akupunktur. Därför är det viktigt att du konsulterar med en läkare om vad du har för besvär och vad du kan göra åt dem. Särskilt då det ibland kan finnas andra orsaker bakom den smärta du har och upplever.