ont i armen

Har du ont i armen? Det kan bero på flera olika saker. Dels kan det hänga samman med en skada i armbågen, men det kan även vara en egen orsak som gör att du har ont i armen. En åkomma som är vanlig och som ger ont i armen är det man kallar för musarm.

Detta namn är egentligen ett samlingsnamn som man satt på den överbelysning som skett av armens och handens nerver, senor, muskler och leder. Det kan ge mer än bara ont i armen och du kan uppleva stelhet, domningar och annat utöver att det gör ont. Det gäller att få en diagnos på detta, så att du kan få hjälp med rätt sorts åtgärder och hjälpmedel för att komma till rätta med skadan.

Olika orsaker kan ligga bakom

En annan orsak till att du har ont i armen kan vara att du har drabbats av impingement. Det är då vävnader i axeln har klämts samman, troligen när du lyft armen uppåt.

Du får då en form av överbelastningsskada som gör ont och det när du rör armarna normalt. Ibland kan smärtan även stråla vidare, ner i armen så väl som att du kan få armar och händer som domnar.

Om du har fått en skada i din kotpelare så kan även detta ge ont i armen. Skulle det vara så att du rör din nacke eller ditt huvud och det gör ont i armen så är det viktigt att uppsöka läkare, naprapat eller en kiropraktor.

Ont i armen kan även bero på armbågsrelaterade skador. Exempel på dessa är till exempel tennisarmbåge eller golfarm. Det finns en del saker du kan göra själv om du har ont i armen. Dels finns det armbågsskydd, handleddsstöd och liknande hjälpmedel, men även vissa övningar kan lindra smärtan.

Om du är osäker på varför just du har ont i armen så kan det vara en god idé att kontakta en läkare. Dels för att få orsaken till varför du har ont, men även för att det i vissa fall kan komma att behövas andra former av behandlingar.

Dela